Co zrobić gdy mamy dynię i wczorajszy rosół? Zupę z dyni, która jest absolutnym „must cook” na wrzesień. Ponieważ pozostało mi trochę rosołku z niedzieli postanowiłam go wykorzystać. Żeby uzyskać pełnię smaków dynię upiekłam w piekarniku (ok 35 minut).
Składniki:
ok. 60 dkg dyni
1 litr bulionu
wegetariańskiego
kolendra
migdały do
posypania
Przygotowanie:
Piekarnik
nagrzewamy do ok 200 ° C
i pieczemy dynię przez ok 35 minut. Następnie wyjmujemy i kiedy ostygnie kroimy
w kostkę i wrzucamy do garnka. Zalewamy bulionem, doprawiamy kolendrą i jeśli
jest taka potrzeba to solą I pieprzem. Gotujemy
jeszcze ok 15 minut. Następnie miksujemy na gładki krem.
Podajemy z prażonymi migdałami, słonecznikiem i (lub) śmietaną.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz