poniedziałek, 9 września 2013

Krem z pieczonej dyni






Co zrobić gdy mamy dynię i wczorajszy rosół? Zupę z dyni, która jest absolutnym „must cook” na wrzesień. Ponieważ pozostało mi trochę rosołku z niedzieli postanowiłam go wykorzystać. Żeby uzyskać pełnię smaków dynię upiekłam w piekarniku (ok 35 minut).



Składniki:

ok. 60 dkg dyni
1 litr bulionu wegetariańskiego
kolendra
migdały do posypania

Przygotowanie:


Piekarnik nagrzewamy  do ok 200 ° C i pieczemy dynię przez ok 35 minut. Następnie wyjmujemy i kiedy ostygnie kroimy w kostkę i wrzucamy do garnka. Zalewamy bulionem, doprawiamy kolendrą i jeśli jest taka potrzeba to solą I pieprzem.  Gotujemy jeszcze ok 15 minut.             Następnie miksujemy na gładki krem. 

Podajemy z prażonymi migdałami, słonecznikiem i (lub) śmietaną.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz