środa, 4 września 2013

Wegańskie klopsy







Czasami lubię jak coś mi w zupie pływa J Pływać mogą różne rzeczy  - np. klopsiki, idealne do kremu z pomidorów. Są łatwe i szybkie w przygotowaniu. Ostatnio takie zrobiłam i wszystkie zniknęły w ciągu godziny – nie tylko w zupie.

Składniki:

1 szklanka czerwonej soczewicy
1 mała cebula
sos sojowy lub sól
pieprz
tymianek
2 łyżki bułki tartej
oliwa do smażenia


Przygotowanie:


Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy. Soczewicę gotujemy w 2 szklankach wody. Po ugotowaniu doprawiamy sosem sojowym, pieprzem, tymiankiem. Dodajemy podsmażoną cebulkę i bułkę tartą. Formujemy małe kulki i smażymy na średnim ogniu przez ok. 5 minut. Uwaga: do klopsów nie dodałam jajka bo soczewica jest dość dobrze „sklejająca” i nie było potrzeby ale oczywiście można dodać jajko wtedy mamy pewność że się nie rozlecą.








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz