Czasami lubię jak
coś mi w zupie pływa J Pływać mogą różne rzeczy - np. klopsiki, idealne do kremu z pomidorów.
Są łatwe i szybkie w przygotowaniu. Ostatnio takie zrobiłam i wszystkie
zniknęły w ciągu godziny – nie tylko w zupie.
Składniki:
1 szklanka
czerwonej soczewicy
1 mała cebula
sos sojowy lub
sól
pieprz
tymianek
oliwa do smażenia
Przygotowanie:
Cebulę kroimy w
kostkę i podsmażamy. Soczewicę gotujemy w 2 szklankach wody. Po ugotowaniu
doprawiamy sosem sojowym, pieprzem, tymiankiem. Dodajemy podsmażoną cebulkę i
bułkę tartą. Formujemy małe kulki i smażymy na średnim ogniu przez ok. 5 minut.
Uwaga: do klopsów nie dodałam jajka bo soczewica jest dość dobrze „sklejająca”
i nie było potrzeby ale oczywiście można dodać jajko wtedy mamy pewność że się
nie rozlecą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz