Jak lato to lato.
Trzeba wykorzystać wszystko to co nam daje. A więc i kalafiory. A jak zupa z
kalafiora to tylko krem. Jest prosta i szybka – na dobrą sprawę wystarczy pół
godziny i gotowe!
Składniki:
1 średni kalafior
1 cebula
2 marchewki
1 pietruszka
1 średnie, dość
kwaśne jabłko
sól
pieprz
1 łyżka oliwy
Przygotowanie:
Na rozgrzaną w
garnku oliwę wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy cebula zrumieni się
dodajemy resztę pokrojonych w kostkę jarzyn oraz cząstki jabłka i zalewamy
wszystko wodą. Pozostawiamy na ogniu ok 20 minut aż jarzyny zmiękną. Wówczas,
wyjmujemy marchewkę (nie jest to konieczne, ale jeśli chcemy aby nasz krem był
biały musimy przed zmiksowaniem „pozbyć
się” kolorowych składników) i miksujemy całość aby uzyskać konsystencję
gładkiego kremu. Doprawiamy solą i
pieprzem. Et voilà!
Na talerzu posypujemy czym kto lubi ja - koperkiem i słodką papryką. Dodałam również uprażone ziarna słonecznika.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz