sobota, 31 sierpnia 2013

Krem z kalafiora z jabłkiem









Jak lato to lato. Trzeba wykorzystać wszystko to co nam daje. A więc i kalafiory. A jak zupa z kalafiora to tylko krem. Jest prosta i szybka – na dobrą sprawę wystarczy pół godziny i gotowe!

Składniki:
1 średni kalafior
1 cebula
2 marchewki
1 pietruszka
2 ziemniaki
1 średnie, dość kwaśne jabłko
sól
pieprz
1 łyżka oliwy

Przygotowanie:


Na rozgrzaną w garnku oliwę wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy cebula zrumieni się dodajemy resztę pokrojonych w kostkę jarzyn oraz cząstki jabłka i zalewamy wszystko wodą. Pozostawiamy na ogniu ok 20 minut aż jarzyny zmiękną. Wówczas, wyjmujemy marchewkę (nie jest to konieczne, ale jeśli chcemy aby nasz krem był biały  musimy przed zmiksowaniem „pozbyć się” kolorowych składników) i miksujemy całość aby uzyskać konsystencję gładkiego kremu.  Doprawiamy solą i pieprzem. Et voilà!

Na talerzu posypujemy czym kto lubi ja - koperkiem i słodką papryką. Dodałam również uprażone ziarna słonecznika.














Brak komentarzy:

Prześlij komentarz