To moja ulubiona
sierpniowa potrawa. Jeśli tylko w domu mam cukinię, i paprykę to od razu zabieram
się za przyrządzanie lecza. Czasem dodaję również pieczarki. Uwielbiam na ostro
ale każdy może dostosować przyprawy do swojego smaku.
Składniki:
2 cukinie
2 -3 papryki
1 duża cebula
3 ząbki czosnku
4 pomidory (lub 1
puszka)
zioła
prowansalskie
papryczka chili
lub pół łyżeczki chili w proszku
garść czarnych oliwek
garść czarnych oliwek
świeża bazylia
sól
pieprz
2 łyżki oleju
Przygotowanie:
Do dużej patelni
nalewamy oliwę. Gdy się rozgrzeje wrzucamy cebulę z czosnkiem, kurkumę, zioła.
Gdy się przyrumienią dorzucamy pokrojoną w kostkę cukinię i paprykę i chili.
Doprawiamy solą i pieprzem. Gdy warzywa zmiękną dodajemy pokrojone pomidory a następnie oliwki.
Pozostawiamy na małym ogniu przez ok. 15 minut. Na koniec posypujemy świeżą bazylią.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz