piątek, 23 sierpnia 2013

Pikantne leczo




To moja ulubiona sierpniowa potrawa. Jeśli tylko w domu mam cukinię, i paprykę to od razu zabieram się za przyrządzanie lecza. Czasem dodaję również pieczarki. Uwielbiam na ostro ale każdy może dostosować przyprawy do swojego smaku.

Składniki:

2 cukinie
2 -3 papryki
1 duża cebula
3 ząbki czosnku
4 pomidory (lub 1 puszka)
zioła prowansalskie
papryczka chili lub pół łyżeczki chili w proszku
garść czarnych oliwek
świeża bazylia
sól
pieprz
2 łyżki oleju

Przygotowanie:


Do dużej patelni nalewamy oliwę. Gdy się rozgrzeje wrzucamy cebulę z czosnkiem, kurkumę, zioła. Gdy się przyrumienią dorzucamy pokrojoną w kostkę cukinię i paprykę i chili. Doprawiamy solą i pieprzem. Gdy warzywa zmiękną dodajemy pokrojone pomidory a następnie oliwki. Pozostawiamy na małym ogniu przez ok. 15 minut. Na koniec  posypujemy świeżą bazylią.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz