poniedziałek, 26 sierpnia 2013

Lekki krem szpinakowy

Każdy zając szpinak jada to na skoki dobra rada. 
Hopsa sa ram pam pam od szpinaku siłę mam.

Jam nie zając ale szpinak jadam pasjami. Najczęściej na gęsto ze śmietaną lub zamiast sałaty na kanapce. Ostatnio postanowiłam ugotować z niego zupę. A żeby było fajniej – wg kuchni pięciu przemian. W mojej magicznej książce, którą bardzo lubię jest wyśmienity przepis na szpinak ze śmietaną a ja postanowiłam wykorzystać ten przepis i zrobić zupę. I wyszedł mi przepyszny, lekki krem szpinakowy a jego dodatkowymi zaletami jest to, że jest szybki, niewymagający jeśli chodzi o składniki i przyprawy a przyjemności dużo. Oczywiście jeśli ktoś lubi szpinak bo to podstawowy składnik tej zupy.

Składniki

2 marchewki
1 pietruszka
1 cebula
2 ząbki czosnku
25 dkg świeżego szpinaku (lub opakowanie mrożonego)
bazylia
sól
pieprz
oregano
kurkuma
3 łyżki soku z cytryny

Przygotowanie
Sł – na dno garnka wlewamy oliwę i podsmażamy na niej cebulę pokrojoną w kostkę a następnie dolewamy wodę i wrzucamy marchewkę i pietruszkę pokrojone w kostkę
O – dodajemy pieprz i czosnek
Sn – sól
K – bazylia, sok z cytryny
G – szczypta kurkumy, oregano
Sł – wrzucamy szpinak i gotujemy wszystko przez ok 15 minut

Kiedy warzywa zmiękną miksujemy wszystko dokładnie. Można podawać ze śmietaną.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz