Każdy zając szpinak
jada to na skoki dobra rada.
Hopsa sa ram pam pam od szpinaku siłę mam.
Jam nie zając ale
szpinak jadam pasjami. Najczęściej na gęsto ze śmietaną lub zamiast sałaty na
kanapce. Ostatnio postanowiłam ugotować z niego zupę. A żeby było fajniej – wg
kuchni pięciu przemian. W mojej magicznej książce, którą bardzo lubię jest
wyśmienity przepis na szpinak ze śmietaną a ja postanowiłam wykorzystać ten
przepis i zrobić zupę. I wyszedł mi przepyszny, lekki krem szpinakowy a jego
dodatkowymi zaletami jest to, że jest szybki, niewymagający jeśli chodzi o składniki
i przyprawy a przyjemności dużo. Oczywiście jeśli ktoś lubi szpinak bo to
podstawowy składnik tej zupy.
Składniki
2 marchewki
1 pietruszka
1 cebula
2 ząbki czosnku
25 dkg świeżego
szpinaku (lub opakowanie mrożonego)
bazylia
sól
pieprz
oregano
kurkuma
3 łyżki soku z
cytryny
Przygotowanie
Sł – na dno
garnka wlewamy oliwę i podsmażamy na niej cebulę pokrojoną w kostkę a następnie
dolewamy wodę i wrzucamy marchewkę i pietruszkę pokrojone w kostkę
O – dodajemy
pieprz i czosnek
Sn – sól
K – bazylia, sok
z cytryny
G – szczypta
kurkumy, oregano
Sł – wrzucamy
szpinak i gotujemy wszystko przez ok 15 minut
Kiedy warzywa
zmiękną miksujemy wszystko dokładnie. Można podawać ze śmietaną.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz