Uwielbiam
zieleninę. Każdą. Natkę pietruszki mogłabym dodawać do wszystkiego – i dodaję.
Ostatnio postanowiłam zrobić pesto z natki pietruszki wykorzystując klasyczny
przepis na pesto z małą moją modyfikacją.
Do mojego pesto
użyłam następujących składników:
1 pęczek natki
pietruszki
1 awokado
1 ząbek czosnku
garść orzeszków
pinii
1 łyżka pestek z
dyni
2 łyżki oliwy z
oliwek
sól
pieprz
sok z połowy
cytryny
poł szklanki
zimnej wody
Pietruszkę drobno
siekamy , awokado kroimy z kostkę. Orzeszki pinii prażymy na patelni.
Do blendera
wrzucamy wszystkie składniki (oprócz wody) i miksujemy na gładką masę. Gdy
wszystkie składniki są już dokładnie rozdrobnione dodajemy wodę w takiej ilości
aby uzyskać odpowiednią, kremową konsystencję. Doprawiamy solą i pieprzem. Idealne z kromką
razowego chleba, jako zamiennik masła.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz