czwartek, 15 sierpnia 2013

Pesto z pietruszki



Uwielbiam zieleninę. Każdą. Natkę pietruszki mogłabym dodawać do wszystkiego – i dodaję. Ostatnio postanowiłam zrobić pesto z natki pietruszki wykorzystując klasyczny przepis na pesto z małą moją modyfikacją.
Do mojego pesto użyłam następujących składników:

1 pęczek natki pietruszki
1 awokado
1 ząbek czosnku
garść orzeszków pinii
1 łyżka pestek z dyni
2 łyżki oliwy z oliwek
sól
pieprz
sok z połowy cytryny
poł szklanki zimnej wody







Pietruszkę drobno siekamy , awokado kroimy z kostkę. Orzeszki pinii prażymy na patelni.

Do blendera wrzucamy wszystkie składniki (oprócz wody) i miksujemy na gładką masę. Gdy wszystkie składniki są już dokładnie rozdrobnione dodajemy wodę w takiej ilości aby uzyskać odpowiednią, kremową konsystencję.  Doprawiamy solą i pieprzem. Idealne z kromką razowego chleba, jako zamiennik masła.









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz